Història de l'Unió Esportiva Avià

Els inicis

Avià la passió per jugar a futbol arriba com a la resta de la comarca, a principis del segle XX. El 1910 el Ramon Mas deixa constància amb unes fotos que ho demostren. Un equip d'avianesos vestits de blanc, que jugaven en algun planell.

Inauguració del camp de futbol del Sindicat Agrícola d'Avià

L'afició havia d'anar a més, perquè el Sindicat Agrícola d'Avià veiés la necessitat de fer un camp i aquest es va inaugurar el 1917 ubicat al camp de les Saleres, el camí de la Rovira amb un nombrós públic. En aquest equip va anar jugant assíduament, ja tenien camisetes pròpies amb cordons al pit, eren franges amples horitzontals de color groc amb una franja central de color blau i uns pantalons blaus.

Pere Bertran, el millor jugador de l'equip de futbol del Sindicat Agrícola d'Avià

Aquest equip es va anar rejovenint i a la llarga, van canviar també de camp, sent aquest nou a cal Tauler. El millor jugador d'aquesta època, de finals dels vint, va ser el Pere Bertran (Peret Figueres). Aquest equip va existir fins als anys trenta i per falta de relleu i després la guerra va desaparèixer.

El retorn del futbol després de la guerra

No va ser fins passada la guerra, l'any 1946, que el jovent va tornar amb ganes de jugar. Amb unes camisetes blanques amb ratlles vermelles que van comprar després d'una cantada de caramelles l'any 47, amb un escut fet per Martí Pujol semblant a l'actual i brodat per la Pepeta Barniol de cal Barranc. El problema és que no tenien camp i jugaven quasi sempre de visitants. El club es deia, Club Esportiu Avià, però en l'època en la qual es trobaven era Club Deportivo Avià. Aquest també va desaparèixer per falta de relleu.

Més equips al municipi

Els anys 40-50 a la Plana, que vestien una camiseta com el Sabadell, també tenien equip de futbol. Tenien el camp sobre la carretera, aquest ubicat en el terme municipal d'Olvan. Aquest camp, també l'utilitzaven molt l'equip de l'època d'Avià ja que en aquella època no en tenien. A Graugés també, els anys 60, tenien un equip de futbol que vestien com l' Europa, aquests van jugar alguns partits contra l'Avià. L'any 81-82 un equip femení, amb el nom d'avià però que no era del club, va jugar en el torneig intercomarcal femení.

El retorn del futbol

No va ser fins a l'any 1960 que un altre grup de joves van començar a jugar i el no tenir camp jugaven al Reguer de Santa Maria, allà s'hi trobaven tot el jovent, uns jugant i els altres mirant.

Un camp improvitzat

Més endavant, veient l'embranzida que agafava, el senyor Ramon Cardó els va cedir un hort que tenia al Molí del Castell i un cop arranjat, amb unes porteries fetes de fustes i entrenats per l'Àngel Gómez i com no amb unes camisetes noves, en aquest cas amb els colors del Sabadell comprades al Cal Joira de Berga.

Naixament del club

Un grup de pares veient la magnitud que estava agafant tot allò, van veure la necessitat de fer un camp de futbol al poble i van formar la Junta de Pares de Família, encapçalats pel Lluís Coma i amb l'ajuda del mossèn Josep Codina i del propietari dels terrenys Ramon Mas. Junts van tornar a recuperar el camp de les Saleres (on hi ha actualment l'escola), hi van construir les casetes, es van apuntar socis i va néixer la Unió Esportiva Avià que per l'época en què estaven era, Unión Deportiva Avià, i així el 30 d'agost del 64, dia de la festa major, es va inaugurar el camp en un partit amistós contra el Sant Llorenç que es va guanyar per un 5-1. Aquí va començar un club esportiu amb moltes ganes.

La camiseta de l'Unió Esportiva Avià

1965 va ser quan es van canviar les camisetes per unes de blanques amb una franja blava en diagonal, amb l’escut que és l’actual. Aquestes camisetes les va comprar a Manresa el Lluís Soler.

1 de gener de 1966

L'U.E. Avià va ser inscrita el dia 1 de gener de 1966 a la F. C. F. Amb un president, un vicepresident, un tresorer vuit vocals i un Contador (així és com consta als primers Estatuts). Aquest equip va jugar fins a la temporada 68-69 fent un parell de campionats molt bons. I la majoria d'aquests jugadors van passar a jugar amb el nou equip de Berga, UE Santa Eulàlia.

Nova generació de futbolistes

A partir de l'any 69 és el jovent i els nens de l'escola els que van jugant. Els més grans participen en algun torneig fet a Berga i els més petits vestits amb la camiseta del Barça, que cadascú s'havia de preocupar en aconseguir-la per poder jugar, jugaven partits contra Graugés (que jugaven amb un planell al carrer del Mig), Cal Rosal, l'Acadèmia de Berga...

L'expansió del futbol a Avià

L'any 1972, quan la majoria ja van tenir l'edat de juvenil van fer una reunió amb el Pep Graus, Alfons Gonfaus i el mestre Arcadio on van decidir fer un equip de juvenils que va jugar al torneig Martínez de la Guárdia, de la FCF.

La cerca d'un camp

L'Any 1975 l'equip es va quedar de nou sense camp per jugar, perquè en aquells terrenys si va començar a construir el nou col·legi, fet que va provocar que l'equip acabés la temporada a Cal Rosal. Es va aconseguir un nou camp, que va cedir el senyor Salvans, van ser als terrenys sobre l'antic camp de les Saleres, on actualment hi ha el Centre d'Atenció Primària. El dia 30 d'agost del 75 , al matí, es van posar les porteries perquè a la tarda hi havia un partit de festa major entre el Navàs i l'Avià juvenil, el diumenge entre UE Santa Eulàlia de Berga contra un reforçat Avià , el dilluns un partit d'infantils entre Avià i Cal Rosal, un terreny de joc mal aplanat on encara hi havia les roderes del tractor.

El futbol des de l'amistat

L'Any 1976 els jugadors que acabaven de juvenils i no podien fitxar per cap altre equip, però tenien ganes de continuar jugant, van organitzar el primer torneig de l'amistat que va començar l'1 de febrer del 76, en un partit Cal Rosal –Avià. Amb victòria avianesa 1-4. Aquest primer torneig el va guanyar la U.E. Avià,i es va jugar durant més de quinze anys, en el que gairebé sempre, hi havia un equip avianès.

El vestuari de l'equip

Aquest equip portava unes camisetes vermelles amb unes ratlles horitzontals blanques comprades pel club- Aquests canvis de camiseta era degut al fet que quan les anaven a comprar acabaven comprant el que la botiga tenia en estoc o podien tenir en pocs dies. Doncs fer unes camisetes oficials comportava un cost més elevat per haver-hi de cosir la franja blava i brodar-hi l'escut. Tot això ho feia la secció d'esports del magatzem Jorba de Manresa.

L'inici del futbol femení a Avià

En aquest mateix any, van començar a entrenar un grup de noies i nenes amb moltes ganes i van fer un equip que només va jugar un partit contra Cal Rosal el 23 de maig del 1976.

Nou camp

Va tornar a venir el problema del camp, un camp que en aquest cas no tenia vestuaris i que els equips s'havien de canviar entre les obres del nou col·legi o els garatges del Martí Pujol i del Miquel Bascompte. Aquest terreny, propietat del senyor Salvans qui tenia intenció d'urbanitzar-lo va provocar que s'hagués de buscar un nou terreny, sent aquest l'aparcament del local avianès. Un cop posats d'acord, es construeix un camp amb casetes sorgint així una nova etapa. I així la temporada 78-79 el club va fer un equip per jugar a 3a regional que van jugar en aquest camp fins a l'any 84 i és quan el Ricard Coma i Pep Graus, exjugadors i entrenadors i ara alcalde i regidor de l'Ajuntament, van aconseguir fer un terreny de joc amb condicions i el definitiu, inaugurat el 6 de juliol de 1985.

L'ascens de l'equip

La temporada 88-89 l'Avià va aconseguir pujar a segona regional. La temporada 93-94 es va obtenir un fet molt important pel club, va pujar a primera regional en guanyar la promoció contra el Dinàmic Batlló (ja desaparegut el 2019). Categoria que es va mantenir al llarg de quinze anys.

Lluita per ascendir de categoria

El juny del 1997 comencen els treball per posar la gespa natural al camp. La temporada 2009-10 l'equip va quedar segon i va promocionar contra el Camprodon, i en un partit històric l'Avià va ascendir a preferent on els rivals ja eren de ciutats importants, com Figueres, Manresa... On va quedar 4t classificat. Cosa que li va permetre que en la reestructuració de les categories del futbol català, l'Avià jugues a primera catalana. En aquesta nova categoria l'Avià si va mantenir fins a la temporada 16-17.

L'himne

L'Any 2011 es fa l'himne de la U.E. Avià, la lletra es de Joan Prat a les hores entrenador del primer equip i de Roger Coll. La van treballar el Roger Coll i el Jordi Costa (el Sec) i la van gravar a WHEEL Sound Studio de Cerdanyola del Vallès amb el Bateria-Pau Lafoz, Baix-Marc Coromines, Guitarres-Roger Coll i Txose Ruiz, Teclats- Roger Coll-Txose Ruiz i la veu de Jordi Costa i el productor musical Txose Ruiz (propietari de l'estudi).

Nou camp de joc

L'any 2014, es va canviar la gespa natural per gespa híbrida i el 4 d'octubre del 2014 es va inaugurar, amb la presència del president de la FCF senyor Subias i amb Gerard Martí Figueres director del Consell Català de l'Esport i de l'alcalde d'Avià, el senyor Altozano i de la presidenta del club Conxita Serra. També es va inaugurar el nom del camp municipal com Alfons Gonfaus. Que l'Ajuntament havia aprovat el 30 de setembre del 2013.

L'evolució de l'equip

A la temporada 13-14 es va fer U.E. Avià B que jugava a quarta catalana, i en les temporades 16-17 i 17-18 va jugar a 3a catalana. I llavors torna a baixar a quarta catalana. L'Any 2016 es torna a canviar la gespa per l'herba artificial que hi ha actualment.

La dedicació dels avianesos i avianeses

Molts són els avianesos i avianeses que han format part de les diferents juntes de la UE Avià fundat el 1963. Des de la junta de pares de família amb Lluís Coma, Alfons Gonfaus, Ramon font, Ramon Prat Canal, Josep Parera Capdevila, Conxita Serra Oller, tots ells presidents. Però també hem de recordar homes com Josep Bonet, Joan Costa, Calixto Badia, Josep Casas, i molts més que hi van dedicar i hi dediquen el seu temps i esforç. Entre tots ells han aconseguit que la UE Avià es fés un lloc dins del futbol Berguedà i català lluïnt els seus colors i l'escut de l'equip i el nom del poble per tot arreu.

A dia d'avui

També amb la bona feina feta pel Salvador Sabata i el Jordi Soler així com la resta de membres de la junta. Aquesta temporada 22- 23 l'U.E. Avià compta amb un total de 16 equips i per primer cop amb 2 de femenins de futbol base escampant l'orgull avianès arreu.

Històric de temporades

ANYDIVISÓDIVISIÓ
1979/80Tercera Regional-
1980/81Tercera Regional-
1981/82Tercera Regional-
1982/83Tercera Regional-
1983/84Tercera Regional-
1984/85Tercera Regional-
1985/86Tercera Regional-
1986/87Tercera Regional-
1987/88Tercera Regional-
1988/89Segona Regional-
1989/90Segona Regional-
1990/91Segona Regional-
1991/92Segona Regional-
1992/93Segona Regional-
1993/94Segona Regional-
1994/95Primera Territorial11è
1995/96Primera Territorial
1996/97Primera Territorial
1997/98Primera Territorial3r
1998/99Primera Territorial3r
1999/00Primera Territorial3r
2000/01Primera Territorial3r
2001/02Primera Territorial4t
2002/03Primera Territorial3r
2003/04Primera Territorial4t
2004/05Primera Territorial3r
2005/06Primera Territorial3r
2006/07Primera Territorial3r
2007/08Primera Territorial
2008/09Primera Territorial11è
2009/10Primera Territorial2n
2010/11Prererent Territorial4t
2011/12Primera catalana
2012/13Primera catalana
2013/14Primera catalana11è
2014/15Primera catalana4t
2015/16Primera catalana12è
2016/17Primera catalana17è
2017/18Segona Catalana17è
2018/19Tercera Catalana3r
2019/20Tercera Catalana2n
2020/21Segona Catalana10è
2021/22Segona Catalana12è
2022/23Tercera Catalana2n